Pentru informarea elevilor şi părinţilor

„Vaccinurile ne apropie” – sloganul Săptămânii Europene a imunizării.

Scopul campaniei este conştientizarea necesităţii procesului de imunizare şi importanţa bolilor care pot fi prevenite.

Puterea şi bunăstarea comunităţii se poate măsura în gradul de pregătire şi capacitatea de a face faţă unor crize majore, inclusiv şi epidemiologice.

Opinia publică, comunitatea medicală şi cetăţenii, practic au uitat ce efecte devastatoare poate avea variola, tetanosul, rujeola, poliomelita sau alte boli transmisibile, care sunt reduse la minimum sau chiar au dispărut total, datorită programelor de imunizare.

Este important să înţelegem, că, vaccinarea protejează nu doar persoana care este vaccinată, ci şi alte persoane, prin imunitate colectivă.Când un număr suficient de mare de oameni sunt vaccinaţi, aceştea nu transmit boli. Imunitatea colectivă îi protejează astfel şi pe cei care nu sunt vaccinaţi, de exemplu pe acele persoane cu un sistem imunitar slăbit.

Atunci când ne întrebăm de ce să ne vaccinăm copiii? Răspunsurile sunt foarte simple:

  • Vaccinarea salvează vieţi;
  • Imunizarea este un drept fundamental al omului, de care nu beneficiază toată lumea;
  • Epidemiile sunt un risc enorm pentru comunitate şi sănătatea publică;
  • Bolile transmisibile, încă rămân o cauză a deceselor;
  • Vaccinarea contribuie la eliminarea şi eradicarea bolilor;
  • Vaccinarea este cea mai eficientă şi accesibilă măsură de prevenţie în sănătatea publică;
  • Sistemele de sănătate oferă servicii de imunizare sigure, eficiente şi gratuite.

Acestea sunt doar câteva din argumentele care por întări încrederea cetăţenilor, care ezită să îşi vaccineze copiii.

Ce reprezintă imunizarea şi cum acţionează un vaccin?

Pentru a înţelege ce reprezintă şi cum acţionează un vaccin, trebuie să cunoaştem cum funcţionează sistemul imunitar al organismului uman.

Atunci când microbii pătrund în organism, se dezvoltă boala. Infectarea cu virusul rujeolic, duce la apariţia rujeolei, iar cea cu bacteria B, pertussis – la apariţia tusei convulsive, aşa se întâmplă cu fiecare boală în parte.

Funcţia sistemului imunitar este de a ne proteja de aceşti microbi. Şi iată cum funcţionează el: atunci când microbii, care cauzează dezvoltarea unei boli, pătrund în organism şi încep să se înmulţească, sistemul nostru imun îi recunoaşte ca pe nişte „corpi străini” şi începe să producă proteine speciale, numite anticorpi.

Anticorpii formaţi au două funcţii principale:

  • Prima funcţie este de a ucide microbii şi de a-i elimina din organism, fapt care duce la însănătoşire.
  • A doua funcţie a anticorpilor este de a rămâne în sânge şi de a ocroti organismul nostru în viitor de această infecţie.

Prin vaccinare, stimulăm activitatea sistemului imun al copilului. Copilul devine protejat de mai multe boli infecţioase.

Reacţii adverse.

Ca şi oricare alt medicament, în cazuri foarte rare, vaccinurile eficiente pot produce unele efecte secundare nedorite, care sunt, în mare parte, uşoare şi dispar rapid. Majoritatea reacţiilor la vaccin sunt minore şi temporare, cum ar fi o durere la braţ sau febră uşoară.

Majoritatea evenimentelor adverse, care sunt atribuite vaccinării, cel mai des nu sunt rezultatul administrării vaccinului. Sunt în mare parte evenimente adverse, provocate de alte circumstanţe ale activităţii zilnice sau ale unori erori umane.

Cel mai important pe care trebuie să-l conştientizăm – îmbolnăvirea este mult mai periculoasă pentru copil decât vaccinul.