În fiecare an, la 14 octombrie, chișinăuienii sărbătoresc Hramul orașului Chișinău.

Orașele, la fel ca și oamenii, au biografiile lor. Orașele, la fel ca și oamenii, se aseamănă mult, dar și se deosebesc. Mulți temerari descifrează istoria urbei colindând labirinturile străzilor, alții –  după felul cum sunt împletite pietrele zidirilor, alții – prin maldurile de hârtii din arhive, și toți caută același lucru – pagini necunoscute din biografia orașului. Este o pornire firească, este o pornire necesară, fiindcă nu poți fi adevărat fiu al cetății, fără să cunoști trecutul ei. Despre Chișinău s-au scris multe cărți. Unele foarte documentate, altele au fost plămădite pe mreaja nevăzută a unor impresii, dar toate aceste cărți au un singur numitor comun care valorează mai mult ca orice – au fost scrise dintr-o dragoste deosebită pentru acest oraș.

Ștefan CIOBANU, istoric și academician român

Vă propunem spre lectură cărți din colecția bibliotecii LTPA „Elena Alistar”, dedicate orașului Chișinău:

  1. Bujor, Leonid.Chișinău în inima mea. – Chișinău : Prut Internațional, 2016. – 272 p.

Autorul dedică această carte nepoatei sale de 8 anișori, în speranța că atunci când, împreună cu alți copii de vârsta ei, va atinge majoratul, Chișinăul, la 590 de ani, va fi și mai frumos, și mai amenajat, și mai înverzit, iar la jubileul de 600 de ani (2036) să devină unul dintre cele mai frumoase orașe europene. Constituită din 3 părți, lucrarea include: Pagini din istoria Chișinăului; Sectorul Centru în mass-media scrisă (2000-2004); Participarea la alegerile locale din iunie 2007 pentru funcția de primar general al Chișinăului.

  1. Carrocci, Amedeo. Chișinău. – S.l. : GrafiCart, 2005. – 52 p.

Pe paginile acestei încântătoare lucrări, îngrijită cu inteligență și dragoste de către editura GrafiCart, se vor perinda istoria și arta, frumusețile monumentale și peisagistice, tradițiile culturale și chipuri ale personalităților ce au marcat urbea noastră.

  1. Ciobanu, Ștefan.Chișinăul. – Chișinău : Museum, 1996. – 80 p.

Chișinăul este una dintre cele mai relevante lucrări ale renumitului istoric basarabean Ștefan Ciobanu. Monografia a fost editată în anul 1925 și face parte din seriaScrieridespre Chișinău. Include informații privind istoria orașului Chișinău, situația geografică, cultura, cultul etc.

  1. Chișinăul în 1941. – Chișinău : Museum, 1996. – 78 p.

VolumulChișinăul în 1941 abordează următoarele subiecte:

  • Acțiunile militare de eliberare a Basarabiei în vara anului 1941;
  • Chișinău, iulie 1941: distrugeri comise de autoritățile sovietice;
  • Darea de seamă a generalului C. Gh. Voiculescu, prezentată generalului I. Antonescu, despre situația din Basarabia;
  • Raport asupra stării clădirilor din Chișinău, întocmit de membrii Comisiei tehnice;
  • Tablou privind evaluarea distrugerilor;
  • Chișinăul din memoria peliculei;
  • Orașul din amintire.
  1. Colesnic, Iurie.Chișinău. Enciclopedie. – Chișinău : Museum, 1997. – 570 p.

O enciclopedie cu informații ample despre municipiul Chișinău. Include articole despre teatru, literatură, muzică, arte plastice etc. Informațiile sunt sistematizate și plasate în ordine alfabetică, pentru a simplifica procesul de căutare. Enciclopedia abordează astfel de subiecte ca: Chișinău – trecut, prezent și viitor, date generale, Chișinău (scurtă sinteză istorică), cronologie, bibliografie generală, planșe-imagini. Fiecare compartiment cuprinde imagini ce fac referință la arhitectură sau autor.

  1. Eșanu, Andrei.Chișinău. File de istorie. – Chișinău : Museum, 1998. – 216 p.

Cartea Chișinău. File de istorieeste alcătuită din 3 părți, incluzând informații referitoare la: originea toponimului Chișinău, primele mențiuni documentare, orașul Chișinău în sec. al XVIII-lea – începutul sec. al XIX-lea, Școala domnească, instituții ecleziastice, Chișinăul sub stăpânirea țaristă, orașul Chișinău după 1940 etc.

  1. Nemerenco, Valeriu.Buiucani – retrospectivă și perspectivă (50 de ani de la înființare). –Chișinău : S. n., 2014 (Combinatul Poligrafic). – 372 p.

Cartea este o monografie despre sectorului Buiucani din municipiul Chișinău, dedicată atât chișinăuienilor, cât și oaspeților capitalei. Lucrarea se adresează tuturor celor pasionați de istorie, celor care își iubesc localitatea natală, celor care doresc să se informeze privind istoria cartierului, străzii, blocului.

CHIȘINĂUL MEU CEL MIC

În oraș, la Chișinău,

are-și omul dorul său,

și când pleacă undeva

doru-i arde inima.

Dumitru MATCOVSCHI